Menu Sluiten

Le nuove musiche

4 – 5 november 2023

2-daagse cursus theorbeliederen.
Docenten:
Florian Just, bariton
Israel Golani, theorbist/luitist
Deelnemers: 6 gevorderde amateurzangers.
Voor deelname is een auditie vereist.

Thema:
Theorbeliederen uit de vroege Barok.
Giulio Caccini (1551 – 1618)
Claudio Monteverdi (1567 – 1643)
Henry Purcell (1659 – 1695)

Cursusdoel:
Giulio Caccini stond met zijn uitgave Le nuove musiche (1602), waarin hij in de inleiding zijn nieuwe manier van musiceren uitlegt, aan de basis van een muzikale verandering die zou uitmonden in wat we nu de Barok noemen. Tekst en affect krijgen een leidende rol in de muziek en er kwam behoefte aan een diepere instrumentale ondersteuning van de zang. Die kwam onder andere in de vorm van de theorbe.
Claudio Monteverdi heeft de nieuwe ideeën van Caccini verder uitgewerkt en wordt gezien als de vader van de opera.
En met Henry Purcell zitten we al midden in de Barok.
Je krijgt als zanger coaching met betrekking tot de specifieke aspecten van theorbeliederen. Florian zal zich daarbij met name richten op de zangtechniek. Israel zal de deelnemers meenemen in uitvoering van de liederen. En samen zullen ze met de zangers werken aan de interpretatie en voordracht.

Repertoire:
Deelnemers leveren zelf van elk van de drie componisten (Caccini, Monteverdi en Purcell) 2 werken aan naar keuze. De docenten beslissen vervolgens welke van deze werken op het programma komen. Daarnaast is er de mogelijkheid om een eigen stuk aan te leveren (dus buiten deze drie componisten). Ook daar beslissen de docenten of dat stuk inderdaad aan bod kan komen.
Binnenkort komt er een lijst met suggesties van de docenten.
Daarnaast worden er mogelijk enkele ensemblestukken geprogrammeerd. Deze werken worden gekozen afhankelijk van de stemsoort van de deelnemers.

Kosten:
250 euro
In dit bedrag is inbegrepen de cursuskosten, koffie en thee, 2 lunches en 1 diner en de eindborrel.
De deelnemers zorgen zelf voor slaapgelegenheid. In de buurt zijn een aantal B&B’s. De B&B Tijdloos is 5 minuten lopen. Daar zijn 2 kamers.

Aanmelden:
Je kunt je aanmelden via een mail aan eric@muziekindepolder.nl of telefonisch via 06-15943769.