Menu Sluiten

Florian Just

Florian Just is een veelgevraagd solist in onder meer Bach’s Weihnachtsoratorium (Staatskapelle Dresden, Concertgebouw Kamerorkest), de Matthäus- en Johannespassie (Nederlandse Bachvereniging, Gelders Orkest, Noord Nederlands Orkest) Mahlers orkestliederen (De Philharmonie, Ebony Ensemble) en Carl Orff’s Carmina Burana.

Tot zijn operarepertoire behoren o.a.
Pelléas uit Debussy’s Pelléas et Mélisande (Nationale Reisopera – RAP/ Opera Transparant), Dulcamara uit Donizetti’s L’elisir d’amore en Enrico uit Haydn’s L’isola disabitata (Grachtenfestival). Sinds enkele jaren is hij vaste gast bij Holland Opera.
Naast de titelrollen uit L´Orfeo van C. Monteverdi en Dido and Aeneas, zong hij daar in tal van nieuwe hedendaagse operaproducties. Daarnaast werkt hij internationaal op het gebied van modern muziektheater. Hij was te horen in Lucia Ronchetti’s nieuwe opera Der Sonne entgegen (Opernhaus Gelsenkirchen), zong Xenakis’ Oresteïa en Il Servo in Sciarrinos Luci mie traditrici (Teatro San Martin te Buenos Aires en Teatro Argentino in La Plata) en vertolkte de hoofdrol in de wereldpremière van Morton Subotniks Jacobs Room op de Bregenzer Festspiele, Berlijn, Wenen en Dresden. Grote indruk maakte hij in Xenakis’ Aïs in het Teatro Colon / Buenos Aires (Philharmonic Orchestra Buenos Aires) en tijdens de Zaterdagmatinee van het Concertgebouw Amsterdam in Bergs Wozzeck (Handwerksbursche) en  Strauss’ Elektra (Pfleger des Orest). 2020 gaat hij bij de Nederlandse Reisopera de rol van Micha vertolken in de Nederlandstalige versie van Smetanas  Prodaná Nevèsta en maakt hij zijn debut bij de Nationale Opera Amsterdam als Daedalus in Jonathan Dove’s Monster in the Maze.

Hij werkte met dirigenten zoals Jos van Veldhoven, Markus Stenz, Reinbert de Leeuw, Vaclav Lúks, Arturo Tamayo, Alejo Peres en Tito Ceccherini.

In 2016 verscheen in samenwerking met pianist Jan-Paul Grijpink zijn door de internationale pers geprezen debut-cd Monologe.