Menu Sluiten

Robbert Muuse

Bariton Robbert Muuse is bekend als solist in concerten, opera’s en liedrecitals. Hij vertolkte als oratoriumsolist vele werken van renaissance tot hedendaags, variërend van motetten, solocantaten, missen, oratoria tot symfonieën en concertwerken.Optredens voerden hem naar het Concertgebouw Amsterdam en andere de grote concertzalen in Nederland, diverse operatheaters in Europa, Salle Gaveau en Cité de Musique in Parijs, Flagey in Brussel, concertzalen in London, prominente festivals in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Israel en Miami.

Zijn solorepertoire omvat de belangrijke werken van onder meer J.S. Bach (en zonen), Monteverdi, Händel, diverse Franse barokcomponisten, Haydn, Mozart, Beethoven, Rossini, Puccini, Mendelssohn, Brahms, Dvořák, Bruckner, Fauré, Berlioz, Franck, Poulenc, Duruflé, Tippett, Vaughan Williams (Sea Symphony), Schulhoff, Andriessen, De Klerk, Vic Nees. In 2016 zong hij met pianoduo Arthur en Lucas Jussen de Carmina Burana van Carl Orff, o.l.v. Louis Buskens. In concerten en opera’s werkte hij als solist met o.a. dirigenten Ed Spanjaard, Reinbert de Leeuw, Jan Willem de Vriend, Valéry Gergiev, Christoph Poppen, Jos van Veldhoven, Paul Goodwin, Kynan Johns en Matthew Halls, in samenwerking met orkesten Holland Baroque Society, formaties van het Kon. Concertgebouworkest, Philharmonie Zuid-Nederland, Het Nederlands Symfonieorkest, Combattimento Consort, Vlaams Radio Orkest, Concerto d’Amsterdam, De Nederlandse Bachvereniging, Neue Philharmonie Westfalen, Southbank Sinfonia (Londen), het Verbier Festival Orchestra, en de diverse Nederlandse symfonieorkesten.

Hij zong tientallen operarollen zoals de titelrol in Eugen Onegin van Tsjaikovski. Verder o.a. van Mozart Così fan Tutte, Zaide en Die Zauberflöte; Aeneas (Purcell), Phaeton (Lully), Agrippina (Händel); Boswachter in Het Sluwe Vosje (Janáček), Hänsel und Gretel (Humperdinck), Silvio in I Pagliacci (Leoncavallo), Escamillo in La Tragédie de Carmen (Bizet/Brook), Dr. Falke in Die Fledermaus (J.Strauss).

Oude muziek vormt een vast onderdeel van zijn repertoire. Zo was hij 10 jaar baroksolist in het Franse Ensemble Pierre Robert o.l.v. Frédéric Desenclos. In 2017 verscheen de nieuwe CD Passion Cantatas van Graupner, met ensemble Ex Tempore o.l.v. Florian Heyerick. Sinds 2002 is hij freelance werkzaam in het Nederlands Kamerkoor.

Robbert zingt jaarlijks meerdere liedrecitals, meestal in samenwerking met pianiste Micha van Weers, onder meer in het Concertgebouw in Amsterdam, in Stuttgart, Karlsruhe, Salzburg en Parijs. Naast het uitvoeren van het bekendere liedrepertoire, vinden Robbert Muuse en Micha van Weers de uitdaging in het zoeken naar onbekend of vergeten repertoire. Door nieuwe uitvoering en opname willen zij de muziek hernieuwde waardering en een plek op het concertpodium geven.

Een doorlopend project betreft verloren gewaande liederen van vervolgde joodse componisten. Hun nieuwe CD “Alle Lust will Ewigkeit” (Challenge Records – 2016) met liederen van Julius Röntgen, omvat merendeels premiere-opnamen, en werd lovend ontvangen in de pers. Eerder maakten zij de CD “Songs of Quest and Inspiration” met liederen van de tijdgenoten Cyril Scott en Ralph Vaughan Williams. Scotts liederen waren een ontdekking en nog niet eerder op CD opgenomen. Ook deze opname werd in de internationale pers (zoals Gramophone, Luister en Fonoforum) positief gewaardeerd.

Robbert Muuse werd de laatste jaren gecoacht in Engeland door Gary Coward en de vermaarde liedpianist Julius Drake; hij studeerde solozang en opera cum laude af bij Mya Besselink (Conservatorium van Maastricht), vervolgde zijn studie bij Donald Litaker (Opernschule Karlsruhe), Liedgestaltung bij Konrad Richter (Stuttgart) en Hartmut Höll (Mozarteum Salzburg). Hij nam deel aan diverse internationale masterclasses van beroemde zangers en hij won prijzen.

Zelf geeft Robbert privé zangles aan amateurzangers en jonge professionals. Ook geeft hij workshops/masterclasses voor de liedkunst, vaak samen met liedpianiste Micha van Weers,

www.robbertmuuse.com